utorok 23. októbra 2012

Happy B-day, Lady M.!



     Áno...Lady M. je opäť o rok staršia. Nebuďme však príliš konkrétni a časové údaje ponechajme v hmlistom zákutí našej predstavivosti..
Nakoľko je Lady M. elegán a tak trochu klasik, pri vyslovení slova narodeninová ,,torta´´ sa jej v mysli začne rozbaľovať namiesto balíčka bielej umelohmotnej pasty, sľubujúcej ,,chuť marcipánu´´, pravá nefalšovaná čokoláda..(minimálne teda, ak ide o tortu pre uspokojenie jej odborného a umeleckého očka)

V prvých momentoch tvorenia tejto čokoládovej kreácie, som sa stretla  s nepochopením zo strany rodinných príslušníkov, pretože 3 poschodia sú vraj zbytočný výplod mojej megalomanskej povahy..
Na ICH prekvapenie však už o dva dni neskôr nebolo čo ponúknuť náhodným gratulantom, pretože celá padla za obeť neúprosným chúťkam... (vrátane dekorácií)






   Rada sa teda s vami podelím o tento recep, možno aj preto, že sa veľmi neobávam konkurencie. Málokomu sa totiž chce investovať do zdanlivo jednoduchej torty takmer 2 dni čistého pracovného času, obarený prst (prípadne dva), cez 4 kvalitné čokolády a...to je vlastne všetko.

Nenechajte sa ale odradiť úrazmi ani investíciou..pretože ak hľadáte dych vyrážajúci elegantný dezert, táto torta je správnou voľbou..

Čokoládová torta s kávovým krémom:

Cesto:
8 vajec
1,5 hrnčeka kryštálového cukru
1,5 lyžičky prášku do pečiva
1,33 hrnčeka polohrubej múky
4-5 lyžíc kakaa

Krém:
3 vajcia
3 lyžice kryštáľového cukru
125g mascarpone
1 vanilkový cukor
2 PL mletej kávy
1 ristretto (veľmi silné malé espresso)

Dekorácie:
3 kvalitné horké čokolády
3 lyžice stuženého tuku
3 stužky ľubovoľnej farby
pralinky
kakao


*Suroviny sú rozpočítané na 3 poschodia torty, pričom najväčšia má priemer 25 cm a najmenšia cca 12 cm.




Začneme pečením troch korpusov, ktoré si predtým klasicky vystelieme papierom na pečenie. Keďže cesto na všetky tri poschodia je rovnaké, manipulovať s ním sa nám bude veľmi jednoducho.
Prípravu cesta snáď ani nie je potrebné uvádzať ale predsa aspoň v skratke: vyšľaháme si bielka, pridáme cukor, žĺtka a nakoniec múku vopred zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Pečieme na teplote 160° cca 40 minút najväčšiu, 20 minút strednú a 10 minút najmenšiu....alebo podľa potreby.

Krém pripravujeme ako klasický žĺtkový krém, kto by však nevedel, čo tento názov označuje, krátke vysvetlenie: 3 vajcia, 3 lyžice cukru a vanilkový cukor najskôr meirne rozšľaháme v miske, ktorú neskôr vložíme do tzv.vodného kúpeľa a to tak, že umiestnime misku na hrnic, v ktorom vrie voda..mixujeme až do zhustnutia, kedy budú vajcia pripomínať puding. Pridáme kakao predtým rozmiešané v troške horúceho mlieka (pričom stále mixujeme). Zmes necháme vychladnúť, potom primiešame kávu, ristretto a mascarpone. Toľkoto teda ku krému.

Dekorácie:

Je prípustné obložiť okraje torty aj čokoládou, ktorú iba nalámeme na požadovanú dĺžku prúžkov, avšak oveľa profesionálnejšie vyzerajú vlastnoručne narezané tenké plátky.
 Vo vodnom kúpeli si teda rozpustíme čokoládu so stuženým tukom. Keď bude tekutá a hladká, vylejeme ju na papierom alebo alobalom vopred vyložený plech a necháme stuhnúť (najlepšie v mrazničke).
Po vybratí čokolády opatrne odstránime alobal alebo papier a na skle alebo inej hladkej podožke tenkým nožom vopred namočeným do horúcej vody krájame rovnako veľké prúžky.

Ďaľší postup azda ani netreba objasnovať, na plnkou naplnené torty, ktoré sú už v tomto štádiu postavené na sebe, opatrne nalepujeme plátky, ktoré si pracovne pridržiavane pomocou krúžku z tenšej bavlnky alebo nite. Tú neskôr odstránime a vymeníme za stužku s mašľou. Postup opakujeme na každom poschodí a nakoniec poprášime vŕšky kakaom, prípadne iným práškom vyhovujúcej konzistencie.

Verte mi, ak si myslíte, že už len čítať tento recept je vyčerpávjúce a váš moment M je v dohľadne, stavte radšej na iný elegantný dezert z repertoáru Lady M.


Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Trpezlivosť nás chráni pred urážkami ako šaty pred zimou.´´  LEONARDO DA VINCI




Žiadne komentáre: