štvrtok, 20. decembra 2012

Každý deň budú vraj...ach.


                       

Viem, foodblogeri by mali mať radi vianoce. Už len z princípu. Ja som buď psychopat alebo je to marketingový ťah, ale ja ich skrátka nemusím. Čas radosti a pohody..bla bla. Blikajúce svetielka navodzujúce epileptické záchvaty a dôchodcovia prevtelení do pašerákov búrskych orieškov a mandariniek, násilne sa predbiehajúc v rade pri pokladni - uznajte sami.
Navyše v každom komerčnom rádiu sa aspoň 25x denne prestrieda trio - ujo Žbirka, božskej Kája a George Michael (dobre, uznávam, že last christmas je song storočia).
ALE! Čo na vianociach milujem (hneď po gigantickej nádobe so zemiakovým šalátom), je pečenie. Konečne ma nikto nemôže obmedzovať irelevantnými argumentmi typu ,,nepeč 12 druhov, stačia dva´´ alebo ,,nemyslím si, že potrebujeme 28 plechov koláčov´´. Skrátka všetko, čo vytvorím, padne (skôr či neskôr, i keď v marci) za vlasť - tak sa mi to páči.
Klasickými receptami typu vanilkové rožky alebo medovníky - tým Vás asi neobohatím. Vyrobiť ich ale tak či tak musím - je to u nás povinná jazda.
Avšak každý rok sa snažím do tejto domácnosti (s istou dávkou nepochopenia) priniesť niečo menej ,,otrepané´´ a predsa s vianočnou tematikou..
Tento rok na Vás čaká dlhý zoznam, ktorý odštartujú tieto rumové perníčky. Pôvodne som Vás chcela nechať v napätí do poslednej predvianočnej sekundy ale ked som si dala dokopy, koľko mám toho na pláne, posledný vianočný príspevok mi vychádzal na Sviatok práce.




                            


A tak teda:
Rumové perníčky                            

500 g hladkej múky                                          Poleva č. 1:
250 g práškového cukru                                   (podľa toho, akú hustú ju chcete)
150 g medu                                                       cca 5 PL práškového cukru
2 vajcia                                                             3 PL rumu
1 lyžička sódy bikarbóny
1 ČL anízu                                                        Poleva č. 2:
1 ČL badyánu                                                   cca 7 PL práškového cukru
1 ČL zázvoru                                                    3 PL rumu
1/2 ČL kardamónu
1 ČL nového čierneho korenia                         Poleva č. 3:
2 ČL škorice                                                     cca 60g horkej čokolády
2 lyžice kakaa                                                   1 PL stuženého tuku
50 g Hery
3 PL rumu
2 PL amaretto
2 PL slivkového džemu (hustejšieho)
štipka šafránu






Všetko spolu zmiešame a necháme 24 hodín odpočívať v chlade - najťažšia časť. Cesto je totiž tak lahodné, že budete mať pocit, že sa časti pečenia nedožije.
Na druhý deň cesto spracujeme a urobíme z neho malé guličky, poukladáme ich na papier na pečenie a pečieme na 180° cca 10 minút...ale odporúčam kontrolovať!

Aj napriek môjmu postoju k vianociam musím uznať, že tieto perníčky sú skvostné!
Ale na druhej strane takisto by boli skvostné aj v lete.

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Hladový nepohrdne ničím.´´
Seneca







Žiadne komentáre: