pondelok 14. januára 2013

Novoročné bombardíno



A je to tu..Nový rok, lingvisticky korektne, ak hovoríme o celom budúcom roku ,,nový rok´´. Kdekto sa teší na nové začiatky, na kapustnicu, na prskavky. Ja sa teším na alkohol. Opojný pocit tepla a blaha, degustácia rôznych druhov likérov a sektov.. To, čo ma čaká na druhý deň, si akosi nikdy neuvedomujem.
Nie som príliš veľký konzument destilátov, avšak sladkým, prípadne teplým nápojom, ktoré majú nejaké tie grády, nikdy neodolám. Keď raz budem veľká, aj kakao si budem vylepšovať vodkou.


Vaječný likér podľa originálnej rodinnej receptúry Lady M. :

1 salko
0,5 l vodky
6 žĺtkov
20 dkg práškového cukru
1dcl rumu
2x vanilkový cukor


Cukor so žĺtkami vymiešame dohladka, pridáme salko a nakoniec vodku a rum. Tadá! Opojný lektvar je na svete. Vidíte? Lahodné a časovo nenáročné. Človeka priam nabáda skôr ako sa najesť, vypiť si.


                                


V niektorom z nasledujúcich príspevkov sa môžete tešiť na inšpirujúce spotrebovanie prebytočných bielkov.. link potom umiestnim sem ----->
alebo radšej sem ----->



Ďalším, nemenej efektívnym spôsobom, ako využiť vaječný likér (aj keď s prebytkom nepočítajte), je urobiť z neho bombardíno.
Tento nápoj má korene v bájnom Taliansku, avšak receptúra nie je celkom originálna. Taliani znesú menej, a tak ich verzia nezodpovedá slovenským normám. Preto Vám prinášam verziu s prispôsobenými pomermi!

Vianočné bombardíno podľa Lady M. a taktiež niektorých talianskych regiónov:

1 dcl vaječný likér
0,5 dcl whisky
0,5 dcl mlieka
2 ČL medu alebo cukru
šľahačka


                            


Všetko zmiešame dokopy. Teraz už iba zohriať, prípadne zoslabiť pridaním mlieka a ozdobiť šľahačkou a slamkami. Ak sa náhodou chcete ,,zbombardovať´´ pomalšie, servírujte nápoj bez slamiek (viem, o čom hovorím).

Veľa pohody a málo problémov v novom roku..a hlavne nezabudnite popíjať..

Citát Lady M. :
„Když popíjíme, starosti podřimují.“ Anakreón



1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Posledne bombardino co sme dali bolo bombove, sa uvidi ci posuniene hranice nabuduce;)