pondelok 18. novembra 2013

Hrušková štrúdľa s marcipánom

Kde bolo tam bolo, bolo raz u Marmeládovcov 20 kg hrušiek v bedničke pod altánkom. Aby ste sa nenechali zmiasť, altánok je v slovníku domácnosti Lady M. to miesto, kde sa pod väčším prístreškom, najmä v chladnom počasí (rozumej prelom jesene/zimy) skladuje sezónne ovocie, rôzne časti záhradného nábytku, nafukovací čln, zbierka hračiek z kinderka, karty, z ktorých chýbajú žolíci, pár kostí brontosaura, zbierka známok v modrom albume, kravata SZM, 150g marťankov po záruke, ortopedické dreváky, vrecia plné piesku (ak by náhodou prišla povodeň), 20 litrov obľúbenej minerálky, nefunkčná baterka, vzduchovka na susedove vrabce, gumáky v troch veľkostiach alebo rôzne iné užitočné veci, ktoré vedia zachrániť život, akonáhle sa ich zbavíte.
No a ako inak, to sezónne ovocie (a uznávam, niekedy aj tie dreváky) je väčšinou v mojej kolonke. Okrem sušenia, vyrábania džemu, čaju a rôznych iných pochutín na dlhé zimné večery, rozhodla som sa urobiť aj niečo s chabou záručnou lehotou. A tak teda:

Hrušková štrúdľa s marcipánom:
1 štrúdľové alebo lístkové cesto
1 balenie marcipánu
8 hrušiek (podľa veľkosti) nakrájaných na hrubšie plátky (nie nastrúhaných!)
2 hrste strúhanky
lúpané sekané mandle
1 vanilkový cukor
zmrzlina/šľahačka k podávaniu (tú som ja však skonzumovala ešte pred dňom D)

Cesto či už jedno alebo druhé, si vyvaľkáme na tenučký (čo najtenší) plát. Hrušky umyjeme, očistíme, nakrájame na hrubšie plátky asi tak 1x1 cm veľkosti, necháme odkvapkať na utierke. Do 1/3 budeme umiestňovať náplň, ostatná časť bude určená na zrolovanie a jej misiou bude utvoriť nadýchanejší vršok než na mojich fotkách. Takže začneme strúhankou (pre laikov alebo prvopečičky - strúhanka alebo krupica v štrúdli má za úlohu ,,nasať" prebytočnú vlhkosť z hrušiek a tým neumožniť cestu rozmočiť sa). Na túto strúhanku nahádžeme bez spôsobu hrušky, ktoré (ak nie sú príliš sladké) poprášime vanilkovým cukrom. Na ne poroyhadzujeme lúpané mandle a marcipán spôsobom hadík (tento výraz si nechám patentovať) tak, že z neho vytvoríme hadíka rovnakej dĺžky ako je štrúdľa a položíme na hrušky a mandle. takto pekne všetko opatrne zrolujeme a pečieme v predhriatej rúre na 160° C cca 20 minút alebo do očividného upečenia.

Pôvodný plán bol prihlásiť sa s touto štrúdľou do každoročnej akcie roka v našej malebnej obci ,,štrúdľa cup" ale veď uznajte, mám ja na to čas? Radšej si navrávam, že budem celý rok trénovať a googlim kabelky do skorých ranných hodín.
P.S. Čo všetko vo svojich altánkoch, prípadne pivniciach alebo povalách skladujete Vy?
Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Víťazstvo patrí tým najvytrvalejším." Napoleon Bonaparte


Žiadne komentáre: