nedeľa 17. júna 2012

Co je doma, to se počítá (alebo deň otcov u Lady M.)...


Je tu leto. Jahodová sezóna v plnom prúde, ovocie v letákoch vo výhodnej cene. Všetko sa rozpúšťa, všetci majú chuť na niečo letné a svieže. Okrem otca Lady Marmelade. Deň bez čokolády pre neho nie je dňom, noc bez čokolády pre neho nie je nocou (doslova). V žilách mu koluje čokoláda a na svet sa pozerá cez čokoládové okuliare.
Neviem ani prečo, ale povedala som si, že mu urobím radosť (v tej danej nanosekunde som si pomyslela, že si dokonca zaslúži, keď už je ten deň otcov, ktorého existenciou, nebyť internetového prehliadača, som si ešte do dnešného rána nebola istá). Načrela som teda do zásuvky s čokoládami (značne vyrabovanej) a začala tvoriť tento skvostný MINI dezert..
Bez zbytočných okolkov, tu je recept: (opäť uvádzam recept pre tortovú formu klasickej veľkosti)



Torta z belgickej čokolády s pralinkami:

cesto (ako pri ,,zamatovej´´ roláde): 2 vajcia
                                                       2 PL kakaa
                                                       1/2 ČL sódy bikarbóny
                                                       2 PL kryštálového cukru

krém: 1 čokoládový puding
          60 g masla
          2 belgické (horké) čokolády
          3 PL kakaa (alebo podľa chuti)
          3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
          1 vanilkový cukor
          1 dcl koňaku

Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Bielky vyšľaháme, pridáme cukor, žĺtky, kakao zmiešané so sódou bikarbónou. Cesto nalejeme do formy, ktorej spodok sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 minút (toto cesto veľa nepotrebuje a ak ho nepoznáte, nelakajte sa ak po vychladnutí klesne). Stupeň teploty cca 160 - 180 °C.
Uvaríme puding. Dáme ho vychladnúť a vyšľaháme si maslo s cukrom do peny. Po vychladnutí primiešame puding a mixujeme až kým nám nevznikne jednotný krém. pridáme kakao, vanilkový cukor, koňak a nakoniec roztopenú čokoládu. Opäť krátko premiešame. Hotový krém navrstvíme na vychladnutý korpus (odporúčam si ho ešte predtým vyslobodiť od papiera) ktorý je vo forme, ktorej okraje sme vystlali alobalom. Na povrchu vytvoríme lyžicou nepravidelné tvary alebo špirálovitý útvar a necháme chladiť (najlepšie celú noc). Krátko pred servírovaním odstránime formu, prípadne prenesieme na iný podnos a ,,opravíme´´ prípadné škody vzniknuté alobalom opäť zásahom lyžice. Okraje zarovnáme nožom. Tieto manévre by sme nemuseli praktizovať ak by sme použili želatínu ale ja osobne želatínu považujem za ,,zážitok kaziaci rušivý prvok´´. Navrch poukladáme belgické pralinky, prípadne morské plody (myslím ten dezert, nie nejaké sépiové krúžky v trojobale). Tadáá...

Samozrejme si nerobte vrásky ak náhodou nebudete mať ,,poruke´´ belgickú čokoládu. Prípustné sú aj verzie vyrobené v iných krajinách EU.
Taktiež ak sa bojíte vyskúšať, resp. máte radšej ,,biskvitové´´ dezerty (viac cesta ako náplne) nebojte sa použiť obyčajný biskvit, prípadne keksíkový spodok (zrýchlená verzia).

Veľa šťastia pri tavení čokolády bez úrazu! (viem o čom hovorím)

Myšlienka Lady Marmelade pre dnešny deň:
"Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš čo ochutnáš." Forrest Gump



Žiadne komentáre: