piatok 27. júla 2012

Kto sa bojí laktózy?



Ak ste si niekedy mysleli, že bezlepkové dezerty zákonite nemôžu byť chutné, v podstate ste mali pravdu. V krajine, v ktorej sa momentálne nachádzam, trpí rôznymi kurióznymi diétami asi polovica populácie, a tak som si povedala, že urobím radosťnáhodným pocestným rozdávaním antialergického dezertu. Aj tak som potrebovala ďalší recept pre blog, tak prečo nie.
Avšak Lady M. vie aj z tohto obmedzenia vyťažiť maximum a tak Vám predstavuje úžasnú bezlepkovo - bezlaktózovú roládu. Treba uznať, že vyzerá lepšie ako chutí...preto ju neservírujte vtedy, keď chcete urobiť dojem na budúcich svokrovcov alebo sa prihlásiť do súťaže o najlahodnejší múčnik.




Prejdime teda k receptu:

cesto: 6 vajec
          3 PL kakaa
          4 PL cukru
          1 čl baking soda
          1 čl prášok do pečiva

náplň: 1 banánový puding (ja som použila bezlepkový)
          1 banán
          8 ks jahôd
          1 konzerva hrušiek
          práškový cukor
          bezlaktózové maslo (prípadne klasické)

          
        


Cesto pripravujeme podla modelu zamatovej rolády, tj. vyšľaháme bielky, pridáme cukor, žĺtky a nakoniec kakao zmiešané so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Pečieme asi 15 minút na teplote 160° C. Keď ho vyberieme, zrolujeme ho do predtým namočenej utierky, aby nadobudlo tvar rolády. (Neurazte sa, ak Vám tieto informácie prídu triviálne, vždy sa však nájde niekto, kto tú roládu skrátka z nejakého titulu neuroláduje.) Necháme odpočívať do vychladnutia.

Náplň samozrejme môžeme urobiť podľa potreby s použitim ,,normálnych´´ potravín. Čiže ak doma náhodou nemáte bezlepkový puding a bezlaktózové maslo a mlieko, nezúfajte. Samozrejme ale uvádzam originálnu Lady M. receptúru a tak nazývajme veci pravými menami.
Uvaríme bezlepkový puding s bezlaktózovým mliekom, necháme ho vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme bezlaktózové maslo s práškovým cukrom podľa chuti. (Naozaj si nerobím srandu!) Neskôr prišľaháme vychladnutý puding.
Nakrájame všetky ovocné komponenty a pridáme do pudingu, jemne premiešame. Roládu rozložíme, naplníme krémom v hrubej vrstve, necháme stuhnúť (ako vždy, najlepšie cez noc).
Pre dosiahnutie požadovaného efektu podávame podľa návrhu servírovania od Lady M.

Veľa šťastia s rolovaním!


Myšlienka Lady M. pre dnešný deň:
,,Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.´´ Mark Twain



Žiadne komentáre: