streda, 2. januára 2013

Rolničky rolničky, ktože Vám dal slasť

Vážení sledovatelia, nakoľko voľného času počas sviatkov vianočných nie je toľko, koľko by si jedna food-blogerka mohla priať, namiesto dlhých komentárov k jednotlivým príspevkom, rozhodla som sa viac-menej sucho vymenovať a poskytnúť ukážky môjho vianočného počínania. Užite si ich a vedzte, že aj keď už je takpovediac po Vianociach, niektoré z nich Vám padnú vhod aj na Nový rok alebo dajme tomu na Veľkú noc alebo skrátka iba v priemernú sobotu. Tak teda:

Bulharské sušienky s nutellou:

500g hl. múky                                               6 PL nutella
150g práškového cukru                                 2 PL maslo
soľ                                                                 2 ČL práškový cukor
1 ČL perníkové korenie
250g maslo
2 vajcia
20g kakaa




Vypracujeme jemné cesto, nechame odpo´ˇcinúť v chlade. Vykrajujeme kolieska do ktorých vykrajujeme mini ornamenty. Pečieme 12 minút na 180 °C. Vychladnuté naplníme krémom - zmixujeme maslo s cukrom a pridáme nutellu.



Pistáciové košíčky s bielou čokoládou:

300g hladká múka                       náplň:
200g maslo                                  1/2 uvareného pistáciového pudingu
100g práškový cukor                   300 g pistácie
1 vajce                                         100 g maslo
pomarančová kôra                       40 g cukru
1 vanilkový cukor                        biela čokoláda





Vypracujeme si hladké cesto a necháme cca 2 h odstáť v chlade (ako obvykle). Týmto cestom vystelieme košíčky, ktoré pečieme na 170° cca 5-8 minút. Vychladnuté košíčky naplníme krémom, ktorý pripravíme vyšľahaním masla s cukrom, pridaním pudingu a nasekaných pistácií. Necháme stuhnúť a polievame bielou čokoládou a nasekanými pistáciami.




 Škoricové placky s čokoládou a kešu orieškami:

 170 g hladkej múky                                                
 130 g práškového cukru                                          
 1 vajce + 1 žĺtok                                                                    
 ¼ ČL prášku do pečiva                               
 2 ČL škorice
 40 g medu  




Všetko spracujeme, necháme odležať v chlade na cca 2 hodiny. Vykrajujeme kolieska ktoré pečieme na 180°C asi 5 minút. Po vychladnutí namáčame v čokoláde a posypeme kešu orieškami.




Perníčky s brusnicovým džemom:                            

500 g hladkej múky                                          horká čokoláda
250 g práškového cukru                                   brusnicový džem
150 g medu                                                      
2 vajcia                                                           
1 lyžička sódy bikarbóny                                              
1 PL perníkového korenia
2 ČL škorice                                              
2 lyžice kakaa                                                  
50 g Hery
3 PL rumu
2 PL amaretto
2 PL slivkového džemu        




Všetky prísady zmiešame a necháme odpočívať v chlade po dobu  24 hodín. Na druhý deň vykrajujeme kolieska hrubé cca 0,6 cm. Po vychladnutí zliepame hrubšou vrstvou džemu a namočíme do čokolády.


Dortolettes:

250 g hl. múky                                                            Náplň:
100 g práškového cukru                                              3 vajcia
1 vanilkový cukor                                                       150 g kryšt. cukru
250 g masla                                                                 250 g masla
100 g lieskovcov                                                         100 ml rumu
1 ČL škorice                                                            







Z prísad na cesto vypracujeme cesto, necháme 30 minút odležať. Vykrajujeme malé kolieska a pečieme asi 10 minút na 180 °C. Náplň si pripravíme vyšľahaním vajec s cukrom vo vodnom kúpeli. V inej nádobe si vyšľaháme maslo a vlievame vaječnú zmes a rum. Touto plnkou spájame vždy 3 tortičky, polejeme mliečnou čokoládou a dozdobíme lieskovcom alebo vlašským orechom.



Medové trubičky s kávovou náplňou:        
                   
 170 g hladkej múky                                                  náplň:
 130 g práškového cukru                                           1 silné malé espresso
 40 g medu                                                                 1 PL mletej kávy
 1 vajce                                                                      50g masla
 ¼ kávovej lyžičky jedlej sódy                                  30g cukru
 1 ČL perníkového korenia                                        1 PL kávového likéru




Všetko spolu vypracujeme na hladké cesto, necháme cca 2 hodiny odležať v chladničke. Vykrajujeme malé obdĺžniky a dáme piecť na cca 4-5 minút na 180 stupňov. Po upečení ešte horúce stáčame na trubičky a necháme vychladnúť. Boky namáčame v čokoláde a posypeme orieškami. Nakoniec naplníme cukrárskym vrecúškom.


To by bolo zatiaľ všetko, ostatné ponechávam v archíve, aby som mala čo komentovať aj počas skúškového, keď nebude čas ani jesť, nieto ešte piecť.
Príjemné prežitie ostatku sviatkov v kruhu blízkych a koláčov!
Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Žiadna bolesť sa neznáša horšie než spomienky na šťastie v dobe nešťastia.´´  Dante Alighieri

Žiadne komentáre: