pondelok 4. marca 2013

Škandalózne odhalenie



   Existujú dve fázy života.. pred a po ochutnaní macarons. A nutelly. A raffaella. Ale dosť  už o pochúťkach od uja Ferrera, sústreďme sa na  môj výtvor a dlhoočakávané vyhodnotenie giveaway-a! Ak ste sa domnievali, že sa v tajomnom balíčku skrýva tlačenka, nuž, čo k tomu povedať , mala som taký feeling, že po kauze s hijó kravičkami by ste si na tlačenke z neznámeho zdroja aj tak nezgustli.
   Namiesto octu teda siahnite po totalgyme alebo turbotigrovi (momentálne si neviem spomenúť, či to bol vysávač alebo stroj) a poďte si vychutnať tento glykemický šok spôsobujúci skvost...


Macarons s čokoládovo-kávovým krémom:                     krém: 
110g mandľovej múčky                                                        7 PL nutelly, 3 PL kakaa
100g práškového cukru                                                        5 PL mletej kávy
30g kryštálového cukru                                                        4-5 PL masla
90g bielkov (cca 3), modré farbivo                                     1 PL kávového likéru
(min. 3 dni odstáte v chlade a vzduchotesnej nádobe)                                     


                                                                                               
   V prvom rade to cca 3 bielky rovno vypustite z hlavy. Pokiaľ nemáte veľmi presné váhy, radšej choďte lúštiť krížovky alebo si odbehnite po originál do Paríža. A teraz naozaj nezveličujem ako to ja rada. Ale toto všetko už určite ovládate, takže výhražky preskočíme. Macarons pre cukrárov (minimálne beginnerov ako ja) sú totiž niečo ako cesnak pre drakulu alebo päťdesiatnik pre madonnu. Pri tomto recepte je dôležité dodržať presný postup, pomery, čísla, no skrátka niečo ako pri príprave napríklad bomby.
Bielky necháme aspoň 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote. Potom ich šľaháme spôsobom, že začneme, prebehne 5 sekúnd a pridáme kryštálový cukor. Následne šľaháme do konzistencie peny na holenie - odporúčam vyhľadať sprievodný obrazový materiál. Pridáme modré farbivo a mandľovú múčku preosiatu s práškovým cukrom. Zamiešame. Na plechy vystlané papierom na pečenie striekame vrecúškom kopčeky veľkosti 2-eurovej mince a necháme cca 1 hodinu odstáť (áno, má to zmysel). Pečieme v predhriatej rúre na 140°C cca 13 minút.


  Pokiaľ sa Vám aj po dodržaní manuálu nepodaria, vyskúšajte aj iný recept, napríklad ten s teplomerom, ktorý som bohužiaľ skúšala ešte v dobe, kedy som nemala blog..
A hlavne nezúfajte!! ani tie moje nie sú úplne ako by mali byť a to som si už nejeden piatok poplakala nad neforemnými piškótkami..
Krém sa Vám však podarí zaručene. Vyšľaháme si maslo, pridáme nutellu a potom všetko ostatné, hm.



Macarons s malinovo-limetkovým krémom:
Totožný recept ale červené farbivo a iný krém (koľké prekvapenie)     
Limetkovo-malinový krém:
5 PL masla
5 PL limetkového džemu
5 PL malinového džemu

*Tip Lady M.: Pokiaľ si chcete ušetriť prácu, rozdeľte jedno cesto na dve polovice, zafarbite odlišne a krém urobte iba jeden alebo dve polovičné dávky. Za jeden čas dve príchute, aký zlepšovák..

Ak aj vy milujete macarons tak ako ja, určite sa pokúste tento recept zrealizovať alebo sa aspoň dobre vydajte a objednávajte originál od Ladurée alebo Pierre Hermé, tak ako to mám v pláne ja... A ak ste ich ešte neskúšali, moja rada znie: určite ich ani neskúšajte. 



Odborníci si určite všimli, že nektoré kúsky sú akoby ,,duté´´, čo by sa teda nemalo stať, nuž ale s jedným plechom sa mi to stalo.. kým prídem na to, prečo, urobím zopár nových!

Všetkým ďakujem za zapojenie sa do súťaže a prajem veľa šťastia v tej nasledujúcej!
+ výhercovi  gratulujem! (generátor na facebooku)

P.S. Čo by ste v balíčku privítali nabudúce? (tlačenka je mimo hry!)

 A ak by ste ma chceli upodozrievať zo zmanipulovania výsledku, pamätajte:
Myšlienka Lady M. pre dnešný deň:
,,Náhoda za nic neručí!´´  Moliére    

3 komentáre:

Mery13 povedal(a)...

Pánečku tie sa Ti ale podarili, sú nádherné a určite tak budú aj chutiť, mňam...proste to vieš :-)) krásny deň prajem.

Unknown povedal(a)...

Jani teraz monentale mam chuť na metrový koláč .) ale to sa sem asi nehodí :(

Vanda povedal(a)...

Krásné, s krásnými barvami!