nedeľa 9. decembra 2012

Scottish shortbreads


  Ak aj vy považujete Škótsko za zhlúčik šialencov nosiacich kilt a hrajúcich na gajdách, stotožňujete sa s názorom Lady M. Avšak za čo tento národ odsudzovať netreba,  sú tieto sušienky. Pýšia sa ich originálnou receptúrou, aj keď je celkom možné, že ich vlastne pôvodne vymyslela Martha Stewart. Nebuďme však škodoradostní a poďme si spolu vychutnať krehké maslové scottish shortbreads s limetkovým krémom, ktorého pôvod je mi zatiaľ neznámy. Dajmetomu, že pochádza z Marmelandu.


Na  1 plech sušienok potrebujeme:
 170g hladkej muky
 120g čerstvého masla (pravého, žiadne zdrobneniny slova maslo)
60g kryšt.cukru
20g ryžovej múky (môže byť aj hladká múka)
1 vanilkový cukor
 štipka soli
Limetkový krém:
2 limetky
50g kryšt. cukru
Štipka soli

Začneme klasickým postupom, a to tým je, že všetky prísady zmiešame a snažíme sa dosiahnuť nejakej jednotnej masy.  Cesto však nemá konzistenciu cesta klasického, a preto sa neľakajte, ak sa Vám s ním absolútne nebude dariť  manipulovať. Odporúčam vytvoriť z neho jednu veľkú hrudu a priamo na vymastenom plechu ho rozvaľkať (ospravedlňujem sa za slovník prababičky z Kráľovského Chlmca ale uznajte, že inak sa to skutočne vyjadriť nedá)na hrúbku 1 cm. Krájačom na pizzu alebo nožíkom cesto narežeme na plátky široké cca 1cm a dlhé cca 5cm. Nakoniec ho popicháme vidličkou (neviem, z akého titulu ale odporúča sa to, tak radšej nebuďme rebeli a pichajme).




Pečieme cca 20-25 minút pri teplote 160-170 stupňov. Musia byť bledé, žiadne náznaky ,,zlatavosti´´ a podobne. Vytiahneme z rúry, posypeme vanilkovým cukrom a ešte horúce opatrne oddeľujeme a ukladáme na mriežku (alebo akékoľvek iné miesto s menšou teplotou ako inkriminovaný plech).
Tie neforemné neestetické okraje, ktoré sa nám vytvorili orezaním, môžeme od samej nedočkavosti schrúmať ešte horúce, čím si popálime a znecitlivíme jazyk na najbližšie 2 dni a práve potom nadobudnú sušienky najlepšiu chuť. 

  
Limetkový krém:
Z cukru si uvaríme sirup, pridáme šťavu z 2 limetiek a dužinu. Po vychladnutí.
Ak by sa Vám náhodou nechcelo vytvárať tento abstraktný limetkový krém, pamätajte na jedno a kúpte si ho v oddelení cudzokrajných pochúťok vo Vašom supermarkete:


Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Lepšie je urobiť málo vecí dobre ako veľa vecí zle.´´ SOKRATES

Žiadne komentáre: