nedeľa 9. decembra 2012

Tartalette s banánmi a karamelom


Tento recept som bezpochýb vymýšľala sama. Napokon, nie je to ani vrchol mojej cukrovinkárskej kariéry. Alebo možno aj áno, pretože kým som stlačila spúšť, ostal iba jediný kúsok. Ale možné je aj to, že ostatné neboli také reprezentatívne..priznávam totiž, že tento recept je vytiahnutý z archívu.

Na cca 8 tartalette formičiek s priemerom cca 6cm:
1 balenie čokoládových sušienok
50g masla
1 mascarpone
40g kryšt. cukor
1 PL kyslej smotany
1 PL hladkej múky
1 PL solamyl
1 vajce
Štipka soli
Vanilkový struk
Vanilkový cukor
50g kryšt. cukor
2 banány
1 PL smotany na šľahanie
1 šľahačka
Plátky mandlí na ozdobu

Teraz sa modlím, aby všetky pomery sedeli. Ale podľa mojich výpočtov sa nemáte čoho báť. Prípadný zvyšok krému môžete skonzumovať lyžicou, na barbara.
Teraz, po povinnej ,,jazde´´ akou je zoznam surovín, naskytol sa priestor k priznaniu, že pravé tartelatte, ako isto viete, s týmto výtvorom okrem tvaru nemajú nič spoločné. Ak sa však práve chystáte účinkovať v relácii bez servítky a pod. a Vaši hostia Vám strhnú body za lava cake, ktorý je vovnútri ,,surový a tekutý´´, pokojne môžete s hrdosťou vyhlasovať tento dezert za pravé francúzske tartalette, a ešte aj dostanete bobríka za originalitu.




Samotná príprava je podobná akémusi variantu na mini cheesecake-y. Preto začíname rozdrvenými čokoládovými sušienkami , ktoré zmiešame s maslom a vystelieme nimi spodok formičiek na tartalette.  Bez zapekania na ne nalejeme krém pozostávajúci z mascarpone, vanilky, solamylu, smotany, múky, a cukru. Pečieme pri teplote 170 stupňov, cca 10 minút. Necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.



Karamel si pripravíme v menšom hrnčeku, do ktorého umiestnime kryštálový cukor a na miernom ohni necháme roztopiť. Zamiešame a pridáme 1 PL smotany na šľahanie, prípadne mascarpone alebo mlieka..bude to trochu pŕskať a tak radšej svoju lebku udržujte v bezpečnej vzdialenosti  od hrnca. Karamel premiešajte, nechajte vychladnúť a pridajte na kúsky nakrájané banány.  
Takto ,,obalené´´ banány poukladajte na tartalette, pridajte kopček šľahačky a posypte plátkami mandlí. TADÁ.

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,, Hlad naučil lidi vymýšlet nové pokrmy.´´ Seneca Lucius Annaeus

Žiadne komentáre: