Ja Vám neviem. Bola som zopárkrát vo Francúzsku, ale žiadny jablkový koláč, ktorý som ochutnala, nechutili podobne. Ba sa ani vizuálne nepodobal. Možno je to nejaký podpultový recept na jablkový koláč, niečo ako u nás bony do tuzexu alebo tak. Každopádne je to jednoduchý a skvelý múčnik. Treba si však uvedomiť, že nevýhoda tohto múčnika je v jeho rozmeroch. Pravdupovediac by sa dal vďaka tomu zaradiť do kategórie diétne múčniky. Je veľmi tenký, a preto by som povedala, že je to taká porcia maximálne pre dva a pol chlapa, ak si jeden z nich neprosí.
Old fashioned jablkový koláč: náplň a dekorácie:
150g hladkej múky cca 5 veľkých jabĺk
75g masla cca 10 PL marhuľového džemu
30g práškového cukru plátky jabĺk na ozdobu
štipka soli 2 ČL citrónovej štavy + citrónová kôra
kyslá smotana na ozdobu (menej diétna verzia)
Z prísad na cesto urobíme jemné cesto, ktoré necháme odpočívať v chlade cca 30 minút. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a umiestnime do hrnca, kde ich budeme pomaly variť spolu s 4 PL vody, džemom a citrónovými komponentmi až do zmäknutia. Po zmäknutí túto zmes rozmixujeme na hladkú kašu ponorným mixérom. Opätovne zmes umiestnime do hrnca, kde ju budeme variť do zhustnutia.
Cestom vyložíme formu, prípadne si kúsok necháme na dekorácie po okrajoch ako som to urobila ja. Na toto cesto rozotrieme vychladnutú zmes jabĺk, ktorú ozdobíme, ako inak, ďalšími jablkami.
Koláč pečieme cca 45 minút pri teplote 160°C ale pre istotu to kontrolujte.
Po vychladnutí koláč potrieme troškou marhuľového redšieho džemu, ktorý by sa mal pretlačiť cez sitko (čo sa mne nechcelo). Takto pekne sa zbavíme ďaľších 10 jabĺk od suseda a ešte si aj pochutíme! A ak by Vám bolo málo, namiesto dojedania sa inými sladkosťami pamätajte:
Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Střídmý v jídle, sám sobě lékařem." latinské príslovie
2 komentáre:
kraaasny kolacik,Janka :)
Tak tohle je podzimní pohádka :)
Zverejnenie komentára