Viem, opäť to vyzerá, že som si to vymyslela, pretože každá babka so
spomienkami na bývalý režim zaručene vie piecť. Prípadne sedí v húpacom
kresle a štrikuje dupačky pre vnúčatá. Tá moja však nie. Teda iba jedna z
dvoch, čo je celkom fajn bilancia ale tá druhá pre nás teraz nie je
zaujímavá. Moja babka je panička. Nosí kožuchy, kupuje si najdrahšiu
kozmetiku a bez parfému nejde ani na poštu. Zlaté hodinky a prsteň z
rodinného dedičstva, k tomu účes Etty James .. To je moja nepečúca
babka.
Tá predstava, keď idete na návštevu s pocitom, že najbližšie 3 dni nezapnete obľúbené nohavice, to sa u mňa nikdy nekonalo. Z detských čias si pamätám vifonky alebo mrazené lasagne a ako dezert šľahačku v spreji pretože džejár stratil hektoliter ropy a pečenie čohokoľvek neprichádzalo do úvahy. ALE! Tento rok sa niečo zmenilo.. na staré kolená moja babka spojazdnila kuchynský robot a upiekla bábovku, ako sa na správnu babku patrí.. Ja síce tento múčnik nemusím, respektíve radšej by som si dala asi naozaj tie vifonky. Ale je pravda, že so správnou vrstvou nutelly by som skonzumovala aj nobasil. A navyše táto bábovka naozaj nie je zlá!
Napadajú mi iba 2 dôvody, prečo sa takto rozhodla...Buď chcela byť nachvíľku hviezdou môjho blogu alebo v ten deň neopakovali Manuellu.
Každopádne tvrdí, že je to starý rodinný recept na lahodnú bábovku, ktorý si dlho strážila... podľa mňa je z nového času pre ženy ale koho to zaujíma, moja babka upiekla bábovku!!!
Slušne som teda poprosila o recept a tu je výsledok spolu s menším tuningom v podobe bielej čokolády, nutelly a lieskovcov!
Lahodná bábovka s vaječným likérom a polevou:
5 vajec Poleva:
200 g kryštálového cukru 100 g bielej čokolády
250 ml vaječného likéru 30 g masla
250 ml slnečnicového oleja 6 PL nutelly
400 g hrubej múky + na vysypanie formy stužený tuk
1 ČL prášku do pečiva 2PL instantného kakaového.. proste granka
4 PL kakaa lieskovce
maslo a múka na formu
Trúbu rozohrejeme na 180°C. Bielky a žĺtky rozdelíme. K žĺtkam pridáme cukor a rozšľaháme na jemno, pridáme likér a postupne pridávame olej. Vareškou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme bielky do tuha a jemne primiešame ostatnú časť. Štvrtinu cesta odoberte a primiešajte kakao. Nalejte cesto do vymaslovanej a múkou vysypanej formy. Najskôr to ,,bledé´´, potom kakaové a takto na striedačku. Alebo môžete nasledovať môj model, čiže najskôr bledé a potom tmavé. Ja som si povedala, že vytvorím iba jeden čokoládový, trebárs aj venušin pahorok. Pečieme cca 55 minút. Špajdlovým manévrom skúšame, či je už upečená. Po vytiahnutí ju položíme na mriežku a obalíme mokrou utierkou a čakáme, čo sa bude diať. Po vychladnutí ju teda prekvapivo ľahko vyklopíme a necháme vychladnúť.
Na polevu si rozpustíme bielu čokoládu s 2 PL stuženého tuku. Polejeme bábovku a po stuhnutí cukrárskym vrecúškom striekame pravidelné útvarčeky z krému (vyšľahané maslo + nutella + granko), do stredu ktorých zapichneme lieskovec.
Toľko teda k bábovke od mojej babky alebo kohokoľvek.
Obľúbený výrok babky Lady M. pre dnešný deň.:
,,Neexistuje ideální manžel. Ideální manžel zůstává svobodným.´´ Oscar Wilde
Tak čo priatelia, vie Vaša babka piecť? :)
4 komentáre:
Krásně ozdobená bábovka:)
hahahaaa, tvoja netradicna babka mi je sympaticka. Super si to napisala a babovka vyzera tiez dobre. Babka urcite piect vie, len to uspesne tajila a na stare kolena vas chcela sokovat :)
Perfektný aj recept, aj príbeh :-)
Tvoja stránka je úžasná najviac sa mi páčia tvoje torty,a tvoje raňajky do postele.Hanka
Zverejnenie komentára