Existujú dve fázy života.. pred a po ochutnaní macarons. A nutelly.
A raffaella. Ale dosť už o pochúťkach
od uja Ferrera, sústreďme sa na môj výtvor
a dlhoočakávané vyhodnotenie giveaway-a! Ak ste sa domnievali, že sa v
tajomnom balíčku skrýva tlačenka, nuž, čo k tomu povedať , mala som taký
feeling, že po kauze s hijó kravičkami by ste si na tlačenke z neznámeho
zdroja aj tak nezgustli.
Namiesto octu teda siahnite po totalgyme alebo turbotigrovi (momentálne
si neviem spomenúť, či to bol vysávač alebo stroj) a poďte si vychutnať
tento glykemický šok spôsobujúci skvost...
Macarons s čokoládovo-kávovým
krémom: krém:
110g mandľovej múčky 7 PL nutelly, 3 PL kakaa
100g práškového cukru 5 PL mletej kávy
30g kryštálového cukru 4-5 PL masla
90g bielkov (cca 3), modré
farbivo 1 PL kávového likéru
(min. 3 dni odstáte v chlade
a vzduchotesnej nádobe)
V prvom rade to cca 3 bielky rovno vypustite z hlavy. Pokiaľ
nemáte veľmi presné váhy, radšej choďte lúštiť krížovky alebo si odbehnite po
originál do Paríža. A teraz naozaj nezveličujem ako to ja rada. Ale toto
všetko už určite ovládate, takže výhražky preskočíme. Macarons pre cukrárov (minimálne
beginnerov ako ja) sú totiž niečo ako cesnak pre drakulu alebo päťdesiatnik pre
madonnu. Pri tomto recepte je dôležité dodržať presný postup, pomery, čísla, no
skrátka niečo ako pri príprave napríklad bomby.
Bielky necháme aspoň 2 hodiny
odstáť pri izbovej teplote. Potom ich šľaháme spôsobom, že začneme, prebehne 5
sekúnd a pridáme kryštálový cukor. Následne šľaháme do konzistencie peny
na holenie - odporúčam vyhľadať sprievodný obrazový materiál. Pridáme modré
farbivo a mandľovú múčku preosiatu s práškovým cukrom. Zamiešame. Na
plechy vystlané papierom na pečenie striekame vrecúškom kopčeky veľkosti 2-eurovej
mince a necháme cca 1 hodinu odstáť (áno, má to zmysel). Pečieme v predhriatej
rúre na 140°C cca 13 minút.
Pokiaľ sa Vám aj po dodržaní
manuálu nepodaria, vyskúšajte aj iný recept, napríklad ten s teplomerom, ktorý
som bohužiaľ skúšala ešte v dobe, kedy som nemala blog..
A hlavne nezúfajte!! ani tie
moje nie sú úplne ako by mali byť a to som si už nejeden piatok poplakala
nad neforemnými piškótkami..
Krém sa Vám však podarí zaručene.
Vyšľaháme si maslo, pridáme nutellu a potom všetko ostatné, hm.
Macarons s malinovo-limetkovým
krémom:
Totožný recept
ale červené farbivo a iný krém (koľké prekvapenie)
Limetkovo-malinový
krém:
5 PL masla
5 PL
limetkového džemu
5 PL malinového
džemu
*Tip Lady M.:
Pokiaľ si chcete ušetriť prácu, rozdeľte jedno cesto na dve polovice, zafarbite
odlišne a krém urobte iba jeden alebo dve polovičné dávky. Za jeden čas
dve príchute, aký zlepšovák..
Ak aj vy
milujete macarons tak ako ja, určite sa pokúste tento recept zrealizovať alebo
sa aspoň dobre vydajte a objednávajte originál od Ladurée alebo Pierre
Hermé, tak ako to mám v pláne ja... A ak ste ich ešte neskúšali, moja
rada znie: určite ich ani neskúšajte.
Odborníci si určite všimli, že nektoré kúsky sú akoby ,,duté´´, čo by sa teda nemalo stať, nuž ale s jedným plechom sa mi to stalo.. kým prídem na to, prečo, urobím zopár nových!
Všetkým ďakujem
za zapojenie sa do súťaže a prajem veľa šťastia v tej nasledujúcej!
+ výhercovi gratulujem! (generátor na facebooku)
P.S. Čo by ste
v balíčku privítali nabudúce? (tlačenka je mimo hry!)
A ak by ste ma chceli upodozrievať zo
zmanipulovania výsledku, pamätajte:
Myšlienka Lady
M. pre dnešný deň:
,,Náhoda za nic neručí!´´ Moliére
,,Náhoda za nic neručí!´´ Moliére
3 komentáre:
Pánečku tie sa Ti ale podarili, sú nádherné a určite tak budú aj chutiť, mňam...proste to vieš :-)) krásny deň prajem.
Jani teraz monentale mam chuť na metrový koláč .) ale to sa sem asi nehodí :(
Krásné, s krásnými barvami!
Zverejnenie komentára