Nemám rada padelky. Ani rôzne atrapy či falzifikáty. Radšej
si kúpim pravý smaragd ako falošný diamant, pravú kabelku strednej cenovej
kategórie než Birkinku od Vietnamca, radšej pravú nutellu ako nepravý haselnuss
créme poggy alebo foggy alebo s podobným názvom. Odmalička som mala nervy,
keď sa mi matka pokúšala podstrčiť namiesto nesquik guličiek nejaké podobné zdravšie
napodobeniny. Alebo nebodaj keď som musela piť v škôlke nejaké podozrivé
bledé kakao namiesto poctivého granka. Hádzanie sa o zem nebol môj štýl
avšak tieto veci ma naozaj dokázali rozpáliť.
Jednou z vecí, ktoré ma dokážu vytočiť ešte aj dnes, je
nahrádzanie surovín v receptoch. Cheesecake je cheesecake a hotovo.
S philadelphiou alebo mascarpone. Všetko ostatné je pre mňa tvaroh-cake,
lučina-cake, ba to najväčšie zverstvo: smotánová nátierka-cake.
ALE! na obranu padelkov, tento cheesecake vôbec nemal byt
cheesecake-om. Stvorila som ho vlastnoručne z tvarohového Evinho rebra keď sme náhodou nemali mascarpone, čo som si vlastne všimla až keď sa mi piekol sušienkový spodok. Je iba náhodou, že chutil na nerozoznanie od toho pravého, ba podľa zlých
jazykov niektorých degustátorov, ešte lepšie. Recept som vymýšľala sama za
pochodu, aj keď to nevylučuje, že už dlhé roky existuje na vareche alebo tak.
Škoricový cheesecake z tvarohu s jablkami
a karamelom:
Korpus: Náplň:
Maslové sušienky 2
vaničky jemného nízkotučného tvarohu
100 g masla
vanilkový cukor, práškový cukor
1 PL škorice
vanilkový struk
1 redší uvarený vanilkový puding
2
vajíčka
2 PL škorice (alebo podľa chuti)
Postupujeme podľa receptu klasického cheesecake-u. Keksíky
rozomelieme, pridáme škoricu a maslo, vypracujeme hladké cesto, ktorým
vystelieme formu. To dáme na 5 – 10 minút zapiecť na 160°C.
Náplň pripravujeme zmiešaním všetkého, ale zase majme nejaké
reguly. Začneme mixovaním tvarohu, pridáme vanilkový cukor, práškový cukor
(podľa chuti), vajíčka, škoricu, vanilkový struk (teda iba zrniečka)
a nakoniec uvarený a vychladnutý puding. Toto pekne vylejeme na formu
a dáme piecť na 160°C na cca 20-30 minút. Pri kontrole dopečenosti by sa
mal jemne triasť – vtedy má tú správnu konzistenciu. Necháme ho vychladnúť ale
nie, že Vás napadne položiť ho do snehu, aby ste ho mohli rýchlejšie spráskať.
Musí chladnúť pomaly pri izbovej teplote, najlepšie v pootvorenej rúre.
Hotový dekorujeme jablkami opečenými na trošičke masla a polejeme karamelovou polevou. Alebo ho skrátka iba poprášime práškovým cukrom, lebo iste sa nám tam zjaví nejaký ten kozmetický nedostatok.
To by bolo k fake cheesecake-u asi všetko. Užite si ho a pamätajte:
Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Originalita je neodhalený plagiát." Anna Louise Germaine de Stäelová
1 komentár:
Pro mě bude cheesecake cheesecakem i z tvarohu a lučiny, taky to jsou sýry :) Způsob přípravy je stejný a jinak bychom měli například říkat fake svíčková... :D Navíc spoustě lidí Philadelphia nechutná - sice já ji používám nejradši, ale pokud není v akci, tak ji většinou nekupuju.
Jinak tahle verze vypadá úžasně :)
Zverejnenie komentára