streda 27. novembra 2013

Fake cheesecake


Nemám rada padelky. Ani rôzne atrapy či falzifikáty. Radšej si kúpim pravý smaragd ako falošný diamant, pravú kabelku strednej cenovej kategórie než Birkinku od Vietnamca, radšej pravú nutellu ako nepravý haselnuss créme poggy alebo foggy alebo s podobným názvom. Odmalička som mala nervy, keď sa mi matka pokúšala podstrčiť namiesto nesquik guličiek nejaké podobné zdravšie napodobeniny. Alebo nebodaj keď som musela piť v škôlke nejaké podozrivé bledé kakao namiesto poctivého granka. Hádzanie sa o zem nebol môj štýl avšak tieto veci ma naozaj dokázali rozpáliť.
Jednou z vecí, ktoré ma dokážu vytočiť ešte aj dnes, je nahrádzanie surovín v receptoch. Cheesecake je cheesecake a hotovo. S philadelphiou alebo mascarpone. Všetko ostatné je pre mňa tvaroh-cake, lučina-cake, ba to najväčšie zverstvo: smotánová nátierka-cake.
ALE! na obranu padelkov, tento cheesecake vôbec nemal byt cheesecake-om. Stvorila som ho vlastnoručne z tvarohového Evinho rebra keď sme náhodou nemali mascarpone, čo som si vlastne všimla až keď sa mi piekol sušienkový spodok. Je iba náhodou, že chutil na nerozoznanie od toho pravého, ba podľa zlých jazykov niektorých degustátorov, ešte lepšie. Recept som vymýšľala sama za pochodu, aj keď to nevylučuje, že už dlhé roky existuje na vareche alebo tak.


 

Škoricový cheesecake z tvarohu s jablkami a karamelom:
Korpus:                                                             Náplň:                           
Maslové sušienky                                             2 vaničky jemného nízkotučného tvarohu
100 g masla                                                      vanilkový cukor, práškový cukor
1 PL škorice                                                      vanilkový struk
                                                                         1 redší uvarený vanilkový puding
                                                                         2 vajíčka
                                                                         2 PL škorice (alebo podľa chuti)


Postupujeme podľa receptu klasického cheesecake-u. Keksíky rozomelieme, pridáme škoricu a maslo, vypracujeme hladké cesto, ktorým vystelieme formu. To dáme na 5 – 10 minút zapiecť na 160°C.
Náplň pripravujeme zmiešaním všetkého, ale zase majme nejaké reguly. Začneme mixovaním tvarohu, pridáme vanilkový cukor, práškový cukor (podľa chuti), vajíčka, škoricu, vanilkový struk (teda iba zrniečka) a nakoniec uvarený a vychladnutý puding. Toto pekne vylejeme na formu a dáme piecť na 160°C na cca 20-30 minút. Pri kontrole dopečenosti by sa mal jemne triasť – vtedy má tú správnu konzistenciu. Necháme ho vychladnúť ale nie, že Vás napadne položiť ho do snehu, aby ste ho mohli rýchlejšie spráskať. Musí chladnúť pomaly pri izbovej teplote, najlepšie v pootvorenej rúre.
Hotový dekorujeme jablkami opečenými na trošičke masla a polejeme karamelovou polevou. Alebo ho skrátka iba poprášime práškovým cukrom, lebo iste sa nám tam zjaví nejaký ten kozmetický nedostatok.
To by bolo k fake cheesecake-u asi všetko. Užite si ho a pamätajte:


Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Originalita je neodhalený plagiát." Anna Louise Germaine de Stäelová 

1 komentár:

Meg povedal(a)...

Pro mě bude cheesecake cheesecakem i z tvarohu a lučiny, taky to jsou sýry :) Způsob přípravy je stejný a jinak bychom měli například říkat fake svíčková... :D Navíc spoustě lidí Philadelphia nechutná - sice já ji používám nejradši, ale pokud není v akci, tak ji většinou nekupuju.

Jinak tahle verze vypadá úžasně :)