Viete ako
to už pred Vianocami býva, takže snáď ospravedlníte moju mĺkvosť v tomto
príspevku. Horí mi plech a tak sa s Vami iba stručne podelím o tieto
recepty, samozrejme že ich mám ešte plný rukáv ale prinášam aspoň tie,
ktoré sú už pripravené na prezentáciu a zároveň sú to moji horúci
favoriti týchto sviatkov...
Navyše
som veľmi rada, že aspoň tentokrát som aktuálna! (aj keď niektoré zlé
jazyky tvrdia, že vlnu vianočného pečenia som opäť premeškala)
ALE!
Ak by sa teda ešte predsa našiel nejaký zamestnaný občan strednej
veľkosti, ktorý by neskladoval už dlhé týždne škatule s medvedími
labkami, prípadne niekto, na koho zásoby už niekto natrafil a tak sa
môže pustiť do druhého kola pečenia, vedzte, že týmito nič nepokazíte!
P.S. Medovníky nie sú prevratné ale prihodila som ich pre atmosféru!
P.S.: Čo by ste odporúčali vyskúšať Vy mne?
Ľadové vločky so škoricou a šafránom
250g hladkej múky
100g mandľovej múky
350g masla
8PL bieleho vína so štipkou šafránu
štipka soli + preosiaty práškový cukor so škoricou na obalenie
Zo všetkých prísad spracujeme jemné cesto, ktoré dáme odležať na cca 3-4 hodiny do chladničky. Potom vykrajujeme čo najtenšie snehové vločky, ktoré ešte horúce obaľujeme v cukre so škoricou.
Ricciarelli (tradičné talianske sušienky)
Na cca 20 kúskov:
½ vanilkového struku
465g práškového cukru
500g mandľovej múčky
1g kypriaceho prášku do pečiva
75 g kandizovanej pomarančovej kôry – do ktorej pridáme štipku šafránu, štipka soli
100g bielkov
100g vody
30g medu
150g práškového cukru
20 mandlí
Vanilkový struk si rozrežeme a nožom vyškriabeme dreň. Tú zmiešame so 150g práškového cukru a mandľovou múčkou zmiešanou s práškom do pečiva. Pridáme bielky, pomarančovú kôru a štipku soli. Z vody, medu a ostatného cukru si uvaríme sirup (mal by mať teplotu 116°C ale
ak nemáte teplomer, stačí pomocou namočenia opačného konca šľahacej metličky vyfúknuť bublinu – ak je to možné, vtedy je sirup hotový). Sirup pridáme ešte teplý do mandľovej zmesi a dôkladne premiešame. Cesto necháme odpočinúť do druhého dňa. Z pripraveného cesta tvarujeme
valčeky s priemerom cca 5cm a dlhé cca 2cm. Do stredu každého valčeka vtlačíme mandľu. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 minút pri teplote 180°C. Nakoniec poprášime práškovým cukrom.
Medovníky
tie už máte určite dávno hotové tak načo sa unúvať!
Nezabúdajte ani na vianočné recepty z minulého roka:
http://ladyymarmelade.blogspot.sk/2012/12/kazdy-den-budu-vrajach.html (geniálne perníčky)
http://ladyymarmelade.blogspot.sk/2013/01/rolnicky-rolnicky-ktoze-vam-dal-slast.html (zbierka receptov)
http://ladyymarmelade.blogspot.sk/2013/01/puncicek.html (skvelý vianočný punč)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára