utorok 17. decembra 2013

Pasteira Napoletana


Pôvodne som chcela tento recept prihodiť k ostatným predvianočným mini múčnikom, avšak usúdila som, že si zaslúži viac pozornosti. A to nielen preto, že príprava bola, povedzme, nie veľmi triviálna, ale aj preto, že do tohto múčnika ide veľmi zaujímavá a nevídaná prísada! Ak Vás to zaujíma, čítajte ďalej.. (juuu, zamyslená tvár). Ale nie, bokom upútavky, ide tam uvarená a pomletá pšenica! V niektorých vyspelých krajinách ju dostať hotovú v plechovkách, no ja som si ju musela uvariť a aj pomlieť (zobral to čert, za ten čas som už mohla byť v Bergame a kúpiť si zodve v duty free). 
Tento recept je originál z Talianska od mojej veľmi blízkej a milej známej, ktorá nelenila podeliť sa o tento skvostný dezert, ktorý sa v Taliansku pripravuje najmä na Vianoce alebo Veľkú noc. Čo teda ja veľmi nechápem, lebo nebyť toho pšenicového procesu, robila by som ho každú sobotu. Asi tu ide o nejaký prvok magickosti, niečo ako u nás zemiakový šalát alebo medovníky.. Oprava, aj ten robievam aspoň 5 krát do roka, iba tak, na rozcvičku pred vianocami.
Ak by ste si ešte stále nevedeli predstaviť, čo to je tá PASTERIA NAPOLETANA, tu Vám prinášam svet poznania Lady M. na dlani: http://duespaghetti.com/2012/04/07/la-pastiera-napoletana-an-italian-easter-tart/

Pasteria napoletana s ,,Chantilly Cream´´ (tradičný vianočný koláč z Neapola)

Cesto:  250g hladkej múky
125g masla
100g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtok
1 vanilkový struk

Náplň:
250g uvarenej pomletej pšenice
350g ricotty
350g kryštálového cukru
2 vajcia + 2 žĺtky
1ČL škorice
50g kandizovanej pomarančovej kôry
50g kandizovaného cédra
1 vanilkový struk
30g masla
25g extrakt z pomarančových kveto
 kôra z 1 citróna
200g mlieka

Créme chantilly:
2/3 šálky smotany na šľahanie
1ČL vanilková esencia (príp. struk)
1 ČL brandy (koňak)
1 ČL ,,Grand marnier´´ koňaku
¼ šálky kryšt. cukru
3 PL kyslá smotana

Z prísad na cesto si spracujeme jemné cesto, ktoré dáme odležať do chladničky na minimálne 30 minút.  Uvarenú pšenicu dáme variť spolu s mliekom, maslom a citrónovou kôrou.  Necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame ricottu, vajíčka a žĺtky, cukor, škoricu a vanilkový struk.
Neskôr pridáme pšeničnú zmes a dôkladne premiešame. Formu si vystelieme cestom, pričom si kúsok necháme na ozdobné mriežky navrchu. Nalejeme do nej tekutú zmes a navrch poukladáme radielkom nakrájané pásiky. Pečieme pri teplote 175°C cca 1 hodinu. Necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
Podávame s ,,Chantilly Cream´´, čo je vlastne sladká koňaková šľahačka. Vo vychladenej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie s obidvoma koňakmi a vanilkou. Šľaháme asi 1 minútu. Pridáme kyslú smotanu a cukor a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pozor na prešľahanie!




Nezabúdajte sledovať blog, tieto sviatky mám toho ešte veľa na srdci! A najmä na plechu...
A ak by ste si náhodou mysleli, že koláčov máte už dosť a viac už nepotrebujete, uvažujte:

Citát Lady M. pre dnešný deň:
,, Koľko je vecí, ktoré nepotrebujeme." Sokrates

1 komentár:

Cucinare con Amore povedal(a)...

Krásný dezert, moc se ti povedl!:)