Po nárekoch, výstrahách a ponosoch,
prečo vkuse prispievam sladkosťami a ničím ,,poriadnym", som sa rozhodla
zrealizovať jeden z mojich najobľúbenejších talianskych snackov.
Skúšala som to prvýkrát v Ríme a absolútne som nevedela. čo to je.
Väčšinou keď som v cudzine, vyberám si jedlá podľa toho, s akými
komplikáciami viem vysloviť ich názov, (,,arancine con gorgonzola",
,,cocq au vin", ,,hot dog" atď.). A navyše som zbadala niekde pri
Vatikáne taký super obchodík, kde nepredávali nič iné iba tieto malé
hruškoidné fritované guľky. Mal vo výklade ,,betlehem" ale namiesto
Jozefa tam s palicou stál sám Eric Clapton. Teda aspoň podľa mňa
určite. Originálne arancini sú oveľa väčšie ale ja som si povedala, že
čím menšie, tým viac trojobalu.
A teraz trochu edukácie:
Arancini
pochádzajú zo Sicílie z nejakého 10. storočia. Odvtedy sa začali robiť
aj v iných častiach Talianska, na Sicílii má však tvar hrušky (tie som
robila ja lebo veď originálna receptúra) a inde guľky. V Ríme majú aj
iný názov - suppli a v Neapole - pall´e riso (ryžové gule).
Väčšinou
bývajú plnené mäsovým ragú ale existuje už milión náplní. To je asi tak
všetko, čo by ste o nich mali vedieť. A ešte to najdôležitejšie - ako
si ich vypýtať: ,,due arancine per favore!". (lebo vedzte, že jeden (alebo jedna? mám lingvistickú dilemu) nikdy nie je dosť)
Potrebujeme na cca 12 veľkých arancin:
500g ryže (najlepšie guľatozrnnej)
mletý šafrán
parmezán
70g maslo
3 žĺtky
na ragú:
červené víno
mleté mäso
korenie, soľ
paradajkový pretlak
mozarella
hrášok
cibuľa
Ryžu uvaríme (mala by byť al dente). Ešte do teplej ryže (ale nie horúcej) zamiešame nastrúhaný parmezán (podľa chuti ale nešetrite ním) maslo, 3 žĺtky a šafrán rozpustený v asi 1PL horúcej vody. Toto všetko premiešame a plníme ragú, nivou, kuracím mäsom, špenátom alebo čímkoľvek, čo Vás napadne. Potom túto guľku alebo hrušku vytvarujeme, obalíme polohrubou múkou, vajíčkom a strúhankou a fritujeme.
Ragú - ja som ho robila podľa Emanueleho Ridiho, ktorého touto cestou pozdravujem a chcela by som sa ho opýtať, ako presne by sa malo skloňovať jeho meno. Ale ak máte iný recept na skvelé ragú, nebojte sa ho použiť! Takže podľa Emanueleho opražíme cibuľku (ja som použila pór), pridáme mleté mäso, za hrsť červeného vína, soľ, korenie, hrášok. Redukujeme až kým to nie je zredukované. Pri plnení týmto ragú do guľky prihodíme kúsok mozarelly.
Tak priatelia, toto bol môj slaný recept. Konečne som si to odbila a môžem sa vrátiť k makronkám, pusinkám a bábovčičkám. Určite si to skúste odbiť aj Vy!
NEZABÚDAJTE na ešte stále aktívny GIVEAWAY! TU
Citát Lady M. pre dnešný deň:
,,Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra, ale už dnes nájdi niekoho, kto to za teba urobí." Otec Lady M.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára