Je tu jeseň...nič
sa nepári, slnko nesvieti, nie je počuť detský smiech a voda neláka. Čo už
nám teda ostáva, než sa začať prejedať. Možno Vám napadá iný spôsob ako zahnať
pocity frustrácie, avšak ja osobne tento
hodnotím ako najefektívnejší a najbezbolestnejší, dokonca bez trvalých
následkov.
A ktorú inú
surovinu než gaštany by sme mohli povýšiť na tento post!
Na cca 15
tortičiek:
Cesto:
Náplň:
maslo 300 g gaštanov
hladká múka
Cca 100g masla
cukor
Práškový cukor (cca 40g)
vajce
Amaretto
kakao
Mascarpone
pomarančový džem Likér
contreau
rum
Cesto pripravíme
na spôsob cesta lineckého, t.j. všetky suroviny (okrem kakaa a džemu) zmiešame
a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 2 polovice a do jedného
pridáme kakao. Na múkou vysypaný plech umiestnime biele cesto (s hrúbkou asi 0,6 cm), potrieme vrstvou
pomarančového džemu a navrch položíme cesto s kakaom rovnakej veľkosti
a hrúbky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C cca 15 minút.
Na náplň si
uvaríme gaštany, ktoré následne očistíme, nasekáme na jemno (nie na príliš
jemno!) Maslo si vyšľaháme s cukrom, pridáme gaštany a amaretto, kým
nevznikne hladký krém, ktorý nebude možné prestať jesť.
Z vychladnutého
cesta, ktoré sme rozprašovačom poprášili teplou vodou zmiešanou s rumom
a cukrom, pomocou kruhovej formičky (ja som použila s priemerom 4 cm)vykrajujeme placky, ktoré
zlepujeme gaštanovým krémom. Takto pripravené tortičky potrieme hrubšou vrstvou
krému a necháme stuhnúť v chlade. Keď bude náplň tuhá, pomocou noža
alebo cukrárskej špachtle môžeme povrch vyhladiť alebo vytvoriť požadovanú
štruktúru, prípadne kresliť nemravné obrázky.
Navrch umiestnime
malú kôpku mascarpone vyšľahaného s cukrom a likérom contraeu.
Tortičky dozdobíme morskými plodmi, prípadne inou originálnejšou záležitosťou.
Buďte teda aj v tomto pochmúrnom období šťastní! Aspoň kým nezačne pršať.
Citát Lady M. pre
dnešný deň:
,,Najväčšie šťastie je, keď človek vie, prečo je nešťastný.´´
Dostojevskij
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára